Fenomena Gerhana Matahari Anulus (Cincin) 2019

Fenomena Gerhana Matahari Anulus (Cincin) 2019 || As'salam..Hari nie 26 December 2019 semua orang tahu akan berlakunya gerhana matahari Anulus. 'Anulus' berasal daripada bahasa Latin yang bermaksud 'cincin'.
Waktu bermula, kemuncak & berakhir Gerhana Matahari Anulus 2019 di lokasi Tg.Piai

Situasi pergerakan bulan menutupi matahari ketika Fenomena Gerhana Matahari Anulus

Ketika Gerhana Matahari Anulus sebahagian kecil matahari masih dapat dilihat seolah-olah melingkari bulan yang gelap ditengah- tengahnya.


Laluan Gerhana Matahari Anulus 2019 akan bermula dari Semenanjung Tanah Arab, kemudian memasuki Selatan India dan Sri Lanka, seterusnya Asia Tenggara merentasi Malaysia, Indonesia, Singgapura, Filipina dan berakhir di Lautan Pasiflk.


Kita berpeluang sekali lagi menyaksikan Fenomena Gerhana Matahari Anulus di Malaysia.


Ia akan kelihatan secara jelas hanya 2 lokasi di Malaysia iaitu kawasan Tg. Piai Johor dan Serian Sarawak.

Kali terakhir fenomena ini berlaku di Malaysia pada 22 Ogos 1998 dan untuk fenomena berikutnya dijangka akan berlaku pada 14 Okt 2042(dijangka akan melalui kawasan di Negeri Kelantan)

Untuk umat Islam antara perkara yang dituntut dilakukan semasa gerhana adalah melaksanakan solat sunat gerhana.


Solat sunat gerhana 

Sunat Muakkad ( مـؤكـدة)

CARA-CARA SOLAT
Dua rakaat seperti solat sunat yang lain. Cuma bezanya sebagaimana yang
masyhur ia mempunyai 2 kali ruku’ dan 2 kali qiam di dalam satu rakaat. Ianya sunat
ditunaikan secara berjemaah di sama ada di Masjid atau Surau dan boleh juga secara bersendirian.

CARA PELAKSANAANNYA

Solat gerhana matahari dan bulan ini boleh dilakukan dengan 3 cara :
Bagi gerhana matahari, bacaan dalam solat dibaca dengan diperlahankan suara ; adapun bagi gerhana bulan bacaan hendaklah dibaca dengan diangkat suara seperti mana-mana solat malam.

Cara Pertama : Cara yang paling ringkas. Iaitu hendaklah ditunaikan dengan dua
rakaat sepertimana solat sunat zuhur atau mana-mana solat sunat.

Cara Kedua : Disebut dengan “ الكمال أدنى “ iaitu hendaklah ditunaikan dengan
dua rakaat, dengan dua kali qiam dan dua ruku’ pada tiap-tiap satu rakaat, disertai dengan bacaan al-Fatihah dan surah dalam tiap-tiap qiam itu.

Bagi di Malaysia, cara yang kedua inilah yang paling mudah dilaksanakan. Selepas
takbir, dibaca doa iftitah dan al-Fatihah. Selepas selesai al-Fatihah, dibaca surah (mana-mana surah yang mampu). Kemudian ruku’ dan bangkit semula (qiam kedua). Di dalam qiam kedua ini dibaca al-Fatihah dan juga surah. Kemudian ruku’ semula (dipanggil ruku’ kedua).

Apabila bangkit I’tidal, terus sujud sebanyak dua kali. Apabila selesai sahaja dari sujud
kedua dan bangkit barulah selesai rakaat yang pertama. Begitulah caranya bagi rakaat yang
kedua.

Cara Ketiga : Cara yang paling sempurna. Caranya adalah seperti juga yang kedua
akan tetapi dalam rakaat yang pertama dan qiam yang pertama hendaklah dibaca surah al-Baqarah ataupun mana-mana surah yang sama panjang dengannya. Di dalam rakaat yang pertama juga tetapi qiam yang kedua dibaca surah ali-Imran. Dalam rakaat yang kedua
qiam yang pertama hendaklah dibaca surah al-Nisa’, dan dalam qiam yang kedua pada rakaat kedua dibaca surah al-Maaidah.
Kemudian hendaklah bertasbih dalam ruku’ yang pertama dengan
kadar bacaan 100 kali, dalam ruku’ yang kedua 80 kali, ruku’ ketiga
70 kali dan ruku’ yang keempat 50 kali.

Waktunya

Waktu bagi solat gerhana matahari dan bulan ialah bermula dari ketika berlakunya gerhana
sehinggalah selesai.

Tempat Solat

Solat gerhana sunat dilakukan di masjid atau surau atau mana-mana tempat yang biasa
dilakukan solat berjemaah.

ATURAN SOLAT GERHANA
1. Disunatkan mandi sebelum solat.
2. Bilal Menyeru :
 " الص ـلة جامـعة "
"al-Solat Jamiah"
3. Berdiri lurus mengadap kiblat.
4. Berniat mengerjakan solat gerhana.

(1) Lafaz niat untuk gerhana bulan:
أُصَلِّيْ سُنَّةَ لِخُسُوْفِ الْقَمَرِ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى
Ushallii Sunnatal Khusuufil-Qomari Rak’ataini Lillahi Ta’alaa
“ Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat makmum kerana Allah
Ta’ala”.
(2) Lafaz niat untuk gerhana matahari:

أُصَلِّى سُنَّةَ الْكُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى
Ushallii Sunnatal Kusuufis-Syamsi Rak’ataini Lillahi Ta’alaa 
“ Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat makmum kerana Allah

Semoga apa yg sis share akan bagi manfaat untuk anda semua..next time sis share lagi ya..

Credit to ;- Jabatan Mufti Johor

Makan Sedap di Kafe Kiri Kanan, Toppen Tebrau

Makan Sedap di Kafe Kiri Kanan, Toppen Tebrau | Bila tibanya hari weekend mesti kaum isteri nak gantung kuali konon2 tak nak masak nak berehat..Sis salah seorang suri rumah yg tak terlepas dari ciri2 tu..hehe bukan apa sje je nak jalan-jalan cari makan kat luar sana.. Sis pn nak merasa jgk org lain masak betul tak..🤣🤣



Minggu nie sis & family jalan-jalan pergi Mall baru iaitu TOPPEN tebrau yg dekat sebelah IKEA tebrau.. Sis baru berkesempatan nak pergi..Kebetulan adik sis nak servery beli barang kat HARVEY NORMAN so sis pun berjemaah la pergi ke TOPPEN. Bukan main ramai lagi org kat sana sampai sis nak cari parking pn penuh..Lepas dpt parking kita org pn ronda2 cari barang yg nak dicari..


Sampai masa perut lapar sis pn ternampak kafe yg simple je nama nya iaitu KAFE KIRI KANAN dengan tag line MENYENTUH HATI ANDA..Ia menyajikan makanan ASIAN FUSION..Sis masuk kedai tu mmg ramai org nasib baik masih ada tempat kosong lagi utk kita org duduk..Bila tengok kerusi & meja dlm kafe nie teringat zaman sekolah sis pakai meja & kerusi kayu berwarna coklat..🤣🤣

Makanan kat sini memang menarik & sedap.. Kami pn oder Jumbo Chicken Chop, Nasi Chicken Chop Masak Merah, Nasi Ayam Hainan, Chicken Chop Black Pepper & Set Burger.. Tunggu 15~20 minit mknn pn sampai..







Sis mencuba menu yg sis oder memang sedap..Sos black pepper nya betul2 kena dgn tekak sis..Chicken Chop Masak Merah pn sedap..Senang kata semua sedap la..Portion makan memang mengnyangkan.. Harganya pn sangat berpatutan..

Utk uolllss yg berkunjung ke Toppen boleh la singgah makan di Kafe Kiri Kanan..Sampai disini saja yg dapat sis sharing..Next time sis kongsi lg ya..😊😍🤗

Petua pilih ikan segar & bebas formalin

PETUA PILIH IKAN SEGAR & BEBAS FORMALIN | As'salam uollss..Hari nie sis nak share dengan korang macam mana nak pilih ikan segar dipasar. Mesti ramai uollss kat luar sana masih tidak tahu cara yang betul nak pilih ikan dipasar.


Sis selalu jugak ikut mama sis pergi pasar beli ikan..bila time nak pilih ikan tu punya la ronda satu pasar..semua kedai yang jual ikan tu mama sis tengok..lepas dh ronda baru lah start pilih ikan mana yg nak dibeli..bila nak beli kena la tgk harga murah ke mahal.. bandingkn tempat mana yg ikan ok tapi harga murah..itu la yg menjadi pilihan mama sis..😅😅


CARA2 MEMILIH IKAN

IKAN SEGAR
-  Insang tidak kering, berwarna merah segar.
-  Mata penuh, agak menonjol dan bersinar.
-  Sisik mengkilat di kulit.
-  Ikan yang tidak bersisik, kulitnya mengkilat, kencang dan melekat dengan daging.
-  Bila ditekan dengan telunjuk tangan terasa kenyal dan akan kembali ke bentuk semula. Jangan sekali-sekali memilih daging lembek ketika ditekan menggunakan jari
-  Perut tidak bengkak atau kempis.

IKAN FILLET
- Bentuk potongan padat.
- Daging ikan mengkilat, kenyal, bila ditekan kembali ke bentuk asal, serta melekat kuat pada tulangnya. Serta daging tidak kering
- Tidak bau amis menyengat, terlebih lagi bau busuk.
- Tidak menampakkan warna kecokelatan atau kekuningan tetapi warnanya alami sesuai dengan jenis ikannya.

IKAN BEKU
- Daging betul-betul beku dan dikemas baik.
- Tidak memiliki bagian yang terlihat kering akibat rusak karena pendinginan atau adanya bunga es, karena bisa jadi ikan tersebut sudah dicairkan sebelumnya.
- Ikan beku yang telah dicairkan (thawing) harus segera diolah atau dikonsumsi, jangan dibekukan kembali karena akan mengurangi mutu, kecuali setelah diolah.

Ini pula cara nak pilih ikan yg tiada disapu cecair formalin..Formalin ialah bahan yang diletak pada mayat untuk menghalang mayat daripada reput. So uolls klo nk beli ikan yg tanpa formalin boleh lihat tips dibawah..







Cara nak bersihkan ikan daripada formalin

Caranya mudah saja. Gunakan langkah langkah seperti di bawah ni:

1. Sediakan bekas besar yang dapat muatkan ikan yang dibeli.

2. Masukkan air panas ke dalam bekas tersebut.

3. Masukkan satu atau dua sudu garam. Kandungan garam bergantung pada saiz bekas yang diguna.

4. Masukkan ikan, sayur atau buah ke dalamnya. Biarkan selama sejam.

5. Selepas sejam, keluarkan dan bilas dengan air biasa.

Kaedah ini akan hilangkan formalin dari ikan, sayur dan buah tadi.

Sis harap info yang sis share ini membantu uollss ye..

Credit to : www.neuroversiti.com

Produk Orang Kampung kini terbang bersama Air Asia

PRODUK ORANG KAMPUNG KINI TERBANG BERSAMA AIR ASIA | As'salam uollss..Baru-baru ini sis berkesempatan untuk menghadiri perasmian program penjenamaan OK Group untuk pesawat Air Asia A320 pada 21 November 2019 di Senai.


Kempen penjenamaan diatas pesawat Air Asia ini telah dilancarkan oleh Pengarah Urusan OK Group, En. Habibul Ajmi Bin Datuk Hj Manggar di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai.



Istimewanya penjenamaan diatas pesawat Air Asia A320 ini, ia menampilkan logo minuman tenaga Longjack, disamping imej ikonik Orang Kampung. Dengan menggunakan tagline "The True Power", imej diatas pesawat kelihatan elegan & energetik, mencerminkan imej OK Group. Minuman tenaga Longjack dan Kacip Fatimah merupakan 100%, tulen, keluaran Malaysia dan kini boleh didapati disemua pesawat AK Air Asia.


Pengarah Urusan OK Group Encik Habibul Ajmi berkata, " Dengan Kejayaan penjenamaan pesawat ini, OK Group melihat ini sebagai peluang untuk bekerjasama dan berganding bahu bersama syarikat yang telah memenangi anugerah World's Best Low Cost Airline, sebagai strategi penjenamaan korporat bagi tahun 2019 sehingga 2021. Kerjasama bersama pesawat komersial merupakan satu langkah yang tepat dan jitu untuk strategi penjenamaan kami dan berharap ia akan membuka lebih lagi peluang untuk OK Group mengembangkan pasaran dan juga strategi pengiklanan jangkamasa panjang. Tambahan pula, OK Group melihat peluang ini akan membuka lebih kebolehpasaran bagi produk OK, sekaligus melonjakkan nama OK Group ke peringkat yang lebih tinggi. Objektif penjenamaan ini adalah untuk mengembangkan potensi perniagaan dan juga meningkatkan nilai jenama OK, domestik dan juga antarabangsa".

Untuk rekod, OK Group telah menceburi bidang perniagaan kesihatan, makanan dan minuman selama lebih 40 tahun. Diasaskan pada tahun 1975 oleh Allahyarham Datuk Haji Manggar B. Haniff, OK Group bermula secara kecil kecilan, menghasilkan produk kesihatan tradisional untuk penduduk dan pasaran seluruh Melaka, ia kini diiktiraf sebagai jenama yang terkenal di Malaysia khasnya, dan pasaran Antarabangsa, amnya.

Selawat Tafrijiyyah - selawat menghilangkan dukacita, kesusahan & murah rezeki

As'salam..Hari nie suzie nak kongsi dengan uolls kelebihan Selawat Tafrijiyyah.. Mesti uolls semua tak tahu apa itu Selawat Tafrijiyyah.. 

Selawat Tafrijiyyah juga disebut sebagai Selawat Nariyah atau Selawat Kamilah yang membawa erti sempurna atau terbuka sehingga menjadi lapang. Harapnya, jika selawat ini diamalkan, ia dapat menghilangkan kesempitan yang kita hadapi dengan izin Allah swt.

Selawat Tafrijiyah adalah antara selawat yang terkenal diamalkan oleh sebahagian para ulama. Selawat ini juga dikenali sebagai Selawat at-Tafrijiyah al-Qurthubiyyah (dinisbahkan kepada Imam al-Qurtubi), dan ada juga ulama yang menisbahkannya kepada Imam ‘Ali Zainal ‘Abidin bin Imam al-Husain.

Selawat tafrijiyah memang sarat dengan doa yang kita mohon kepada Allah swt agar dilapangkan dari kesempitan, dicapaikan segala hajat dan juga diberi husnul khatimah.


Ya Allah! Limpahkanlah rahmat yang sempurna, dan berilah kesejahteraan yang sempurna kepada junjungan kita Nabi Muhammad saw, yang menjadi sebab terlepasnya sesuatu yang masih mengalami jalan buntu, dan terbukanya kesempitan, serta didatanginya semua hajat, dan diperoleh semua pemberian, serta Husnul Khatimah (sempurna akhir hayatnya), dan diturunkan siraman mendung hujan lantaran keagungan Baginda.

(Dan limpahkanlah rahmat dan salam) kepada keluarga baginda dan sahabat di dalam setiap kerlipan mata dan nafas dengan bilangan semua yang diketahui oleh-Mu, wahai Zat yang menguasai seluruh alam”.


Antara kebaikan pengamal selawat ini:-

Allah akan melenyapkan kesedihan, kesulitan serta bahaya yang menimpa dirinya.Allah akan memudahkan segala urusan hidupnya.Dipancarkan nur (cahaya) dalam hatinya juga ditinggikan martabatnya.Suaranya didengari serta pandangan dan pendapatnya diterima ramaiDia dilindungi daripada segala bencana dan malapetaka.Dia sentiasa dicintai oleh semua orang.Segala yang dihajati akan dimakbulkan Allah.Dimurahkan rezekinya, dijauhkan daripada kelaparan dan kemiskinan.

Jom kita semua amalkan Selawat Tafrijiyyah ini.. Semoga ia menjadi amalan kita smpai bila2..😊🤗

Jom nikmati Spanish Dinner Buffet di Renaissance Johor Bahru Hotel

As'salam semua..Hujung minggu uolls plan nak jalan2 cari makan dimana?? Jom ke Cafe BLD Renaissance Johor Bahru..Setiap bulan ia akan bertukar konsep dinner..Bulan November kali ini ia meghidangkan menu Spanish Cuisine..

Masakan Spanish Cuisine ini ada dihidangkan masakan panas & sejuk Tapas.. Ada 7 jenis hidangan yang berbeza jenis panas dan sejuk dalam hidangan tapas..Terdapat 14 jenis hidangan yang unik dan lazat yang mencerminkan budaya masyarakat sepanyol..

Untuk hidangan utama uollss boleh mencuba Paella Rice.. Masakan ini terdiri daripada seafood dan ayam yang dimasak bersama nasi dan herba2 yang terpilih yang membuatkan rasanya yang sedap..Bila uolls tengok mesti tak sabar utk merasanya..😋😋

Untuk yang menggemari pasta boleh la mencuba Fideua.. Rasanya sedap lagi2 bila dikelilingi seafood sangat menyelerakan..

Untuk hidangan berlauk uolls boleh mencuba Beef Caldereta.. Ia hidangan daging yang dimasak bersama dengan tomato.


 Ini pula Chicken Croquettewl Cream Sauce.. Paling sis suka makan nie..Dia punya rasa creamy je mmg sedap..😋

Paprika Squid

Butter Garden Vege
Ini pula hidangan seafood dan sayur boleh dimakan bersama Paella.







Ini pula Hot Tapas uollss boleh pilih nak makan dengan seafood atau vege..


Ini pula Churrasco..Ia ayam yg telah di perap dengan herba2 & dipanggang..Ia sedap dimakan bersama sos yg disediakan..

Ini pula station Teppanyaki..uollss boleh pilih nak makan seafood atau vege nnt chef akan masakkan utk korang..rasa nya sgt sedap..sis ratah makan gitu je..😋😋

 Ini pula Cold Tapas..Ia kudapan yg boleh kita makan sebelum makan..Memang sedap mcm kita makan biskut dengan jem tapi tapas uolls makan dgn salad atau paste yg disediakan..


Ini pula station Caser Salad..uollss boleh buat salad sndri degan aneka bahan2 yg sediakan.. Yang best nya uolls buat salad diatas mangkuk yg diperbuat daripada cheese..Rasanya memang sedap..lain dari salad biasa..😋😋
 Ini pula dessert yg famous di spanish iaitu Arroi Con Leches ia dikenali sebagai puding beras..Memang sedap jgn lupa utk mencuba nya..


Disini terdapat juga hidangan kek & dessert yg sedap2 ada boleh mencuba nya..

Untuk keterangan lanjut tempahan meja boleh la lihat detail dibawah ini..

SPANISH WEEKENDS DINNER BUFFET
CAFE BLD RENAISSANCE JOHOR BAHRU HOTEL

SETIAP JUMAAT DAN SABTU 
SEPANJANG BULAN NOVEMBER 2019
Masa : 6.30 pm hingga 10.00 pm

Harga : 
RM123 bersih dewasa
RM61.50 bersih kanak-kanak (5 - 12 tahun)

Untuk pertanyaan dan tempahan, sila hubungi +607 381 3322
atau email ke partheeban.sundaramurthy@renaissancehotel.com
atau WhatsApp Bussiness +6017 771 3327
Atau klik link berikut