Solat Sunat Tahajjud & kelebihannya Solat Sunat Tahajjud & kelebihannya - Siti Suziana Dot Com

Solat Sunat Tahajjud & kelebihannya

SOLAT SUNAT TAHAJJUD



As'salam.. Alhamdulillah aku masih berkesempatan untuk sharing & update blog ari ni. Bila dah keje memang tak sempat nak update blog.. Almaklum la bila ibu anak 4 nie bekerja sambil membuat kerja rumah memang curi masa nak update.. Ari nie aku nak sharing dengan korang mengenai Solat  Sunat Tahajjud.. Memang ramai yang sudah sedia maklum tahu. Tapi ari nie aku just nak recall untuk korang yang nak tahu lebih detail mengenai Solat Sunat Tahajjud ini.. Jom baca detail dibawah ini ya..👇👇

Solat Tahajjud adalah solat malam yang dilaksanakan setelah bangun tidur, afdalnya dibuat secara bersendirian waktu selepas tengah malam. 


Solat sunat ini amat dituntut dan sangat baik dilakukan sebagai ibadah tambahan. Rasulallah SAW dan para sahabat tidak meninggalkan solat ini sepanjang hayat mereka.


Firman Allah SWT.:


 “Dan pada sebahagian malam hari bersolat Tahajjudlah kamu sebagai suatu ibadat tambahan bagimu; Mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.” 

(Surah Isra’; ayat 79)


Rasulallah SAW bersabda: “Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.”  

( Riwayat Tirmizi dan Ahmad ) 


TUJUAN SOLAT TAHAJJUD

1. Sebagai petanda perhambaan kepada Allah SWT.

2. Mendekatkan seorang hamba dengan Penciptanya

3. Tanda kesyukuran manusia di atas nikmat kurniaan Allah SWT.

4. Menguatkan jiwa dan ketaqwaan seseorang kepada Allah SWT.

5. Mendapatkan ketenangan dalam menghadapi cabaran dan dugaan hidup.


CARA MENDIRIKAN SOLAT TAHAJJUD  

Solat Tahajjud dilakukan tiada had rakaatnya, mengikut kesanggupan dan kemampuan, dengan setiap dua rakaat satu salam. 


Jika dirasakan berat memadailah sekadar dua rakaat tetapi dilakukan secara berterusan setiap malam.


Rasulullah SAW telah bersabda,: “Amalan yang disukai oleh Allah, adalah yang terus menerus (istiqamah) walaupun sedikit.”  

(Riwayatkan : Bukhari dan Muslim dari Aisyah)


1. NIAT SOLAT TAHAJJUD

(Ushalli sunnatat tahajjudi rak’ataini Lillahi ta’ala)

Sahaja aku bersolat Sunat Tahajjud dua rakaat, kerana Allah Ta’ala.


2. BACAAN SURAH SELEPAS AL FATIHAH

Rakaat pertama: Ayat Al-Kaafirun

Rakaat kedua: Surah Al-Ikhlas 


ATAU 

Rakaat pertama: Ayat Al-Kursi (7 kali)

Rakaat kedua: Surah Al-Ikhlas (11 kali)


(Atau baca mana2 surah yg di sukai).


3. DOA SESUDAH TAHAJJUD 

Tidak ada doa khusus yang harus dibaca setelah Solat Tahajud, dengan kata lain kita bebas menentukan doa apa yang ingin munajatkan kepada Allah Azza wa Jalla. 


KELEBIHAN SOLAT TAHAJJUD

1. Tahajjud adalah solat sunat yang paling afdal.

2. Doa dimakbulkan Allah.

3. Memperolehi ketenangan jiwa.

4. Merasai diri hampir kepada Allah SWT.

5. Diberikan keistimewaan oleh Allah SWT.

6. Memperolehi pertolongan dan rahmat Allah.

7. Menewaskan gangguan dan godaan syaitan.

8. Mencegah dosa dan menghindari penyakit.

9. Menjadi lebih berdisiplin dalam melakukan tugas.

10. Allah SWT memudahkan menerima ilmu yang dipelajari.

11. Terkeluar daripada catatan sebagai golongan yang lalai.

12. Dihormati masyarakat dan dijauhi daripada hasad dengki manusia.

13. Allah SWT memberikan kemudahan dan rezeki yang berpanjangan.

14. Orang bersolat Tahajud menjadi kesayangan Allah SWT.

15. Diberi keistimewaan yang orang lain tidak perolehi.

16. Mendapat kemuliaan Allah SWT di dunia dan akhirat.

18. Meninggikan martabat seorang hamba di sisi Allah Azza Wa Jalla.

19. Memudahkan hisab di akhirat dan melintasi Titian Siratal ~ Mustaqim.


Sumber : Tanyalah Ustaz


MasyaAllah Alhamdulillah ❤

Semoga Allah Ya Rahman Ya Rahim pilih kita utk istiqamah setiap malam mengerjakan Solat Tahajjud. Aamiin

Post a Comment

3 Comments

  1. salah satu cara utk tenang kan diri :)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulilah, setiap kali jika tersedar, segeralah bangun dan tunaikan tahajjud..

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.