Pertama Kali Masak Nasi Dagang Versi Johor Pertama Kali Masak Nasi Dagang Versi Johor - Siti Suziana Dot Com

Pertama Kali Masak Nasi Dagang Versi Johor

PERTAMA KALI MASAK NASI DAGANG VERSI JOHOR|Assalamu'alaikum..Pertama kali aku makan nasi dagang masa aku sekolah menengah..Aku ikut makcik aku pergi terengganu..Masa tu dia nak pergi sana nak cari pahar baru untuk hantaran kawin dia.. Smpai je sana aku dihidangkan dengan nasi dagang menambah² aku makan..πŸ˜…πŸ˜…

Sejak balik dari terengganu aku terus minat nasi dagang kalau pergi pasar malam mesti aku oder..Setelah sekian lama aku asyik beli je kali nie aku nak try buat nasi dagang sendiri pula.


Aku buat nasi dagang nie aku study dulu kat youtube..Tengok la apa bahan² & cara nak buat nasi..Kalau buat lauk ikan tongkol masak gulai tu aku dah lama dah pandai buat..Part nasi je tu yang fail..

Kali nie aku try buat nasi dangang versi Johor..Kenapa aku cakap versi Johor?? Sebab kalau tak pedas bukan Johor la kan..hehe Selalu nya kalau versi Terengganu dari Nasi nya..Kuah nya & Acar nya mesti manis..Tapi aku tak suka sangat manis..So aku kurang kan manis..Aku kasi tmbah pedas pulak..hehe

Untuk nasi dagang aku ada tengok dia orang masak ada yang kukus & masak terus pakai rice cooker..Kali nie aku nak senang aku pakai rice cooker je..hehe Bila aku buat pakai rice cooker aku tgk rupa dia dah macam nasi lemak..haha nasib baik bila makan ada rasa nasi dangang..πŸ˜…πŸ˜…

Syukur Nasi, lauk gulai ikan tongkol & acar menjadi aku buat..Puas makan bila masak sendiri..Boleh makan banyak kali..heheπŸ€­πŸ€—πŸ˜Š

Untuk uollss yang nak mencuba boleh tengok kat youtube ya..Selamat mencuba..πŸ˜ŠπŸ€—

 

Post a Comment

4 Comments

  1. Sedapnya suzie..lama tak makan nasi dagang

    ReplyDelete
  2. Sama Sis, sekali je cuba Suzie masa adik-adik datang tu, lepas tu tak try lagi, lagipun sapo nak makan kalau masak bebanyak hahahaa

    ReplyDelete
  3. Saya sukaaaa nasi dagangg... Wow.. pedas gitu eh version Johor... nice!! Saya suka je manis manis sikit gitu.. tapi tak pernah buatt....memang nunjuk ajer nasi dage... hoho

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.